Kategoriat
Netti

Selaimella toimiva pelillistetty audiovisuaalinen taideteos

Inter_active

 

Inter_active on Juha van Ingenin pelillistetty installaatio, johon inspiroi muinainen Moksha Patam (Tikapuu pelastukseen), joka yleisesti tunnetaan pelinä käärmeet ja tikapuut.

Taiteilija halusi kaksi polkua, mikä käytännössä tarkoitti kahta vierekkäistä kuvasekvenssiä ruudulla. Kuvat ovat animoituja giffejä, ja pelaaja/katsoja etenee kuvissa painamalla näppäimiä.

Kuviin liittyy ääniraita, jonka toteutti valikoitu joukko äänitaiteilijoita. Äänet luuppaavat kuvista itsenäisesti, ja pelaaja voi pysäyttää tai soittaa ääniä halutessaan. Äänivalikoima etenee myös sekvenssinä, ja kaksi ääntä voi enimmillään soida yhtäaikaa.

Pääasiallinen haaste on nähdä kaikki animaatiot ja saavuttaa loppu. Pelaaja voi myös luoda erilaisia kuvien ja äänien yhdistelmiä ja tulla siten itse luojaksi prosessin edetessä.

Toteutustekniikat olivat HTML5, CSS and Javascript (jQuery).

Kategoriat
Ääni

Saturnuksen renkaiden ääni – kuvasta ääneksi

Saturnuksen renkaat näyttävät spektrogrammilta, joten tuli mieleeni että miltähän ne kuulostaisivat.

Käytin äänen luomisessa mahdollisimman autenttista kuvaa renkaista. Renkaista erotettiin 1 pikselin siivu, jota käytettiin ohjaamaan sarjaa suotimia.

Renkaista luotu spektrogrammi jaettiin kolmeen värikanavaan, ja värien intensiteetti ja sijainti vietiin suotimiin ohjaustietona. Videolla esitellään kaksi erilaista tapaa. Toisessa värien intensiteetti vastaa taajuutta, ja toisessa intensiteetti vastaa soivan taajuuden amplitudia. Jälkimmäiset kaksi esimerkkiä videolla ovat mahdollisimman autentisia toisintoja renkaista spektrogrammina.

Suodinsarjat koostuvat 256 suotimesta värikanavaa kohden, ja jälkimmäisessä kolmen kanavan äänessä 340:sta suotimesta värikanavaa kohden. Viimeinen vedos koostuu 1024 äänestä. Suotimien paikka stereoakselilla seuraa väriä ja intensiteettiä.

Spektri puristettiin muutamalle eri alueelle, ja joissain tapauksissa suodinpaketteihin viety informaatio jaettiin hieman eri luvulla, mikä loi ääneen chorus-tyyppisen efektin. Alkuperäiset pakkaamattomat äänet ovat ladattavissa Freesoundista.

Kategoriat
Ääni

Elävään kuvaan perustuva ääniaaltojen askarteluväline

Ääniaaltoja pystyi askartelemaan Helsinki Hacklabin ständillä WÄRK:fest tee-se-itse -kulttuuritapahtumassa. Järjestelmä koostuu pienestä pöydästä, web-kamerasta ja Max/MSP/Jitter -prosessista. Vierailijat pystyivät luomaan ja käsittelemään ääniaaltoja järjestelemällä pöydälle värikkäitä esineitä.

Pöytä skannattiin kahdessa ulottuvuudessa samanaikaisesti. Poimitusta kuvainformaatiosta luotiin ääniaallot, äänenkorkeudet ja -voimakkuudet oskillaattoreille. Musiikkiteoksen lisäksi esineiden uudelleenjärjestely sai aikaan muuntuvan visuaalisen teoksen.

Kategoriat
Taide

Kuva ääneksi – musiikkia graafisesta teoksesta

Sounds of Calligraphy -soittolistan kolme teosta ovat jatkumo Saranan esiintymisestä Viiva & Viiru kalligrafiaryhmänäyttelyn avajaisissa Helsingissä. Teokset perustuvat reaaliaikaiseen prosessiin, joka analysoi kuvat kolmella värikanavalla, ja jotkin oskillaattoreiden ääniaalloista perustuvat myös kuvan ominaisuuksiin. Prosessissa soi yhtäaikaa 128 oskillaattoria ja filtteriä värikanavaa kohden, ja ne ovat sijoiteltuna stereokuvaan siten, että syntyvä musiikki on todellinen matka kuvan muotoihin.

Prosessi on toteutettu Max/MSP/Jitterillä. Todella lämpimät kiitokset Viiva & Viiru ryhmälle heidän avoimuudestaan abstraktille.