Kategoriat
Taide

Kuva ääneksi – musiikkia graafisesta teoksesta

Sounds of Calligraphy -soittolistan kolme teosta ovat jatkumo Saranan esiintymisestä Viiva & Viiru kalligrafiaryhmänäyttelyn avajaisissa Helsingissä. Teokset perustuvat reaaliaikaiseen prosessiin, joka analysoi kuvat kolmella värikanavalla, ja jotkin oskillaattoreiden ääniaalloista perustuvat myös kuvan ominaisuuksiin. Prosessissa soi yhtäaikaa 128 oskillaattoria ja filtteriä värikanavaa kohden, ja ne ovat sijoiteltuna stereokuvaan siten, että syntyvä musiikki on todellinen matka kuvan muotoihin.

Prosessi on toteutettu Max/MSP/Jitterillä. Todella lämpimät kiitokset Viiva & Viiru ryhmälle heidän avoimuudestaan abstraktille.

Kategoriat
Taide

Valo-ohjattu ambient-musiikkiesitys

Esitys toimi musikaalisena johdantona keskusteluun aiheesta Kehoni ja minä – synkroninen kuva, mielikuva ja ääni. Tilaisuus järjestettiin galleriassa Laterna Magica, ja keskustelun johdattelijona olivat valokuvaaja Victoria Schultz, psykoanalyytikko Heikki Majava ja äänimatkaaja (minä).

Teoksen äänenkorkeuksia hallittiin valo-ohjatuilla vastuksilla. Olin rakentanut sellaisille yksinkertaiset kotelot, joita pidin käsissäni. Hitaasti tanssien tutkin gallerian valoja ja varjoja.

Laterna Magica Light to Sound PerformanceGalleriassa oli Victorian näyttely ja valo-ohjattu musiikki toimi siltana aihepiirin, medioiden ja keskustelijoiden välillä. Olin rakentanut valoäänilaitteen muutamia vuosia sitten.

Laitteessa on kaksi oskillaattoria, joita voi itsenäisesti ohjata. Kytkin sen stereoulostulon tietokoneeseen, jossa modulaarinen äänenkäsittelyohjelma muunsi äänenkorkeudet syntetisaattoreiden ohjausviesteiksi. Toista kanavaa käytettiin laajoihin ääniin ja toista painotettiin soolomaisiin ääniin.

Kategoriat
Muusikko

SARANA

Musikaalinen ulottuvuuteni sitten maailmankaikkeuden synnyn ja aikaisemmin. Useita live-esiintymisiä, jotka vievät tunteja, satoja raitoja vuosien varrelta. Lähestyy laminaarisuutta ja superjohtavuutta intuition, improvisaation ja odottamattoman kautta. Psykofyysinen retkikunta kaleidoskoppisen todellisuuden aallonharjalla.

Sarana.biz / Soundcloud / Facebook

Releases:

2022 – Elämänpuu, yhteistyössä Heikki Lindgren (Voyager 1)
2021 – Ea EP (Voyager 1 Records, Ranska)
2019 – Apokatastasis EP (Voyager 1 Records, Ranska)
2009 – Andra (Atmoworks, USA)
2004 – Ajan Geometria (Atmoworks, USA)

Julkaisut saatavilla Bandcampissa.

Live-esitykset ovat saatavilla Internet Archivesta

Kategoriat
Taide

Soiva kaupunki

Soiva kaupunki on vuorovaikutteinen ääni-installaatio. Teoksessa teollisesta metallikrääsästä ja -roskasta tehdään soittimia hyödyntäen kontaktimikrofoneja. Kaupungissa on piilossa musiikkia ja ääntä, jonka teos paljastaa ja tuo esille. Äänitys on vuoden 2002 installaatiosta.

Esineet kerätään intuitiivisesti ja improvisoidusti saman päivän aikana ja ripustetaan vaijereille, jotta ne roikkuisivat vapaasti. Mikrofonit kiinnitetään esineisiin ja niiden ulostulo ohjataan efektiprosessoreihin, jotka luovat äänistä jatkuvan ambient-kollaasin. Osallistujat soittavat esineitä niitä naputellen ja käsitellen ja tutustuvat siten henkilökohtaisesti kaupungin mykkiin salaisuuksiin.

Näyttelyt:
2002 Lahden taidelauantai
2007 Olohuone, Turku

Kategoriat
Muusikko

Luonne

Luonne ei koskaan harjoittele yhdessä ja tämä vapaamuotoinen kollektiivi kohtaa lähes ainoastaan vain keikoilla. Unohtumattomat muistot ja menneet tulevaisuuden kokemukset jaetaan saavat väliaineekseen ilman, joka on niin tärkeä ihmisolennolle tässä riippuvuuksien maailmassa.

Luonne.org / MySpace / Facebook

Releases:
2005 – Luonne CD
2006 – Luonne DVD

Julkaisut ja live-esitykset ovat saatavilla: Archive